In een land met zoveel water als Nederland, vinden we talloze bruggen en sluizen. Al deze objecten moeten zorgvuldig onderhouden worden, zodat ons wegennet en de vaarroutes goed bereikbaar blijven. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor dit onderhoud, maar dit lukt enkel met de kennis en kunde van bedrijven als Straal- en schildersbedrijf Feijenoord BV.
“De oprichter van Feijenoord woonde in de wijk Feijenoord in Rotterdam, daar komt de naam ook vandaan. In de jaren ’60 en ’70 richtte Feijenoord zich vooral op het onderhoud van gebouwen en locaties op scheepswerven in het Rotterdamse havengebied. Toen de scheepsbouw in de jaren ’80 onderuit ging, hebben we ons nog een tijdje bezig gehouden met het onderhoud van havenkranen. Pas toen de oprichter een nieuwe directeur aanstelde die zelf werkzaam was bij Rijkswaterstaat, kwam de focus meer op projecten voor Rijkswaterstaat te liggen. En dat is nu nog steeds onze grootste opdrachtgever.” Aan het woord is Nico Burggraaf, de huidige directeur van Straal- en schildersbedrijf Feijenoord BV.
“Aanbestedingen gingen vroeger natuurlijk anders dan nu. Destijds ging dat veel meer in overleg met de klant. Tegenwoordig schrijf je je in via aanbestedingskalenders, dus er komt helemaal geen persoonlijk contact meer aan te pas.” Hierdoor is het voor Straal- en schildersbedrijf Feijenoord BV nog belangrijker om samenwerkingen aan te gaan. Een belangrijke samenwerking is het partnership dat ze zijn aangegaan met VolkerRail. Nu VolkerRail een succesvolle pilot heeft gedraaid met system engineering, is dit een mooi moment voor Straal- en schildersbedrijf Feijenoord BV om zelf ook volledig over te schakelen op dit systeem.
“Als Rijkswaterstaat niet tevreden is met alleen een vinkje en ze accepteren het niet, dan kom je dus niet verder.”
De belangrijkste opdrachtgever waar Straal- en schildersbedrijf Feijenoord BV voor werkt, is Rijkswaterstaat. “Soms werken we rechtstreeks voor Rijkswaterstaat en is dat ook onze directe opdrachtgever. In andere gevallen is Rijkswaterstaat de opdrachtgever van ónze opdrachtgever. In 90% van alle opdrachten hebben we te maken met Rijkswaterstaat, de provincie of het zuiveringsschap als eindopdrachtgever. De overige opdrachten komen voort uit de petrochemiesector of betreffen onderhoud aan kranen.” Om system engineering succesvol te kunnen implementeren is het daarom van belang dat de opdrachtgevers tevreden zijn met de resultaten van het systeem. “Als Rijkswaterstaat niet tevreden is met alleen een vinkje en ze accepteren het niet, dan kom je dus niet verder.” Rijkswaterstaat wordt daarom actief betrokken bij het uitrollen van het systeem.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer