Een nieuw systeem vraagt een nieuwe werkwijze. Alle betrokken partijen moeten in staat zijn om met het systeem te werken. Hoe werkt system engineering en wat betekent dit voor de werkwijze van Straal- en schildersbedrijf Feijenoord BV?
Het systeem waar Straal- en schildersbedrijf Feijenoord BV mee gaat werken is D.A.T. De afkorting staat voor Digitaal Aantonen & Traceren. Doordat tijdens het proces bijgehouden wordt welke stappen zijn voltooid, heeft de opdrachtgever meteen inzicht in de voortgang en kan er waar nodig worden bijgestuurd. Van iedere stap wordt bijgehouden hoe en door wie het is uitgevoerd. Hierdoor is direct aantoonbaar dat er aan de eisen wordt voldaan en welke metingen daarbij horen.
Tot nu toe leverde Straal- en schildersbedrijf Feijenoord BV nog steeds zelf de scans aan en werden deze door VolkerRail in het systeem verwerkt. Nico Burggraaf, directeur van Straal- en schildersbedrijf Feijenoord BV legt ons uit wat er nu gaat veranderen. “Gezien ons partnerschap willen we niet meer een tussenstap maken van scannen en aanleveren en dat zij dat in het systeem zetten. Wij willen zelf die tablet hebben. VolkerRail heeft al aangegeven dat dit alleen maar prettig is, omdat ze dan geen dubbele registratie hoeven bij te houden.“
“De kast wordt nu uitgebreid, dus er komen meerdere lades bij. Zoals een la conserveren, een la asfalt of een la bekabeling.”
VolkerRail werkt al met het systeem en nu de pilot succesvol is geweest, sluit Straal- en schildersbedrijf Feijenoord daarbij aan. Het systeem zal worden ingericht voor verschillende disciplines. Nico vergelijkt het systeem met een kast. “Je hebt een kast met lades en ze hebben nu een la voor alleen hun eigen deel van het constructief, dus alleen het lassen. De kast wordt nu uitgebreid, dus er komen meerdere lades bij. Zoals een la conserveren, een la asfalt of een la bekabeling. Hierdoor is het systeem voor meerdere disciplines te gebruiken.” Straal- en schildersbedrijf Feijenoord zal straks de lade met betrekking tot conserveren gaan vullen.
Het werken met het systeem gaat heel ver. Het object wordt opgedeeld in verschillende vakken, waaraan een QR-code wordt toegewezen. Op deze manier is de voortgang van ieder vak te monitoren. Medewerkers kunnen zelf rapporten en foto’s aan het deel binnen de QR-code toevoegen. “Het werkt ook met een smartphone. De medewerker maakt dan bijvoorbeeld een foto van iets en kan de foto toevoegen aan het rapport van zijn meting.” Op deze manier wordt het uiteindelijke rapport al tijdens het proces gevormd.
Iedere stap in het proces wordt digitaal vastgelegd. Voor Straal- en schildersbedrijf Feijenoord BV betekent dit dat er wijzigingen plaatsvinden in de werkwijze. “De uitvoerder, de voorman en de kwaliteitsman waren gewend om met een bepaald format te werken om hun rapportages in te maken. Dat is natuurlijk een omslagpunt van gewenning en in plaats van dat hij iets opschrijft, moet hij nu alleen een vinkje plaatsen. Dat is een hele verandering,” verduidelijkt Nico. Dit vraagt uiteraard ook wat digitale vaardigheden van de medewerkers. “Een voorman moet in een keer met een smartphone of een tablet zijn zaken in gaan vullen. Het systeem moet dus zo laagdrempelig gemaakt worden dat hij zijn gegevens ook weg kan zetten.”
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer