System engineering als resultaat van een goede samenwerking

Neem contact op
  • TIJDSBESPARING
  • IEDEREEN INZICHT IN DE VOORTANG
  • PROCES BEWAKEN

System engineering als resultaat van een goede samenwerking

“We zagen die werkmethode en we wilden daar graag in meegroeien,” vertelt Nico Burggraaf, directeur van Straal- en schildersbedrijf Feijenoord BV. Na een succesvolle pilot als “partner” van VolkerRail (VolkerWessels) gaat nu ook Feijenoord werken met system engineering. Wat is system engineering en wat is de toegevoegde waarde van deze digitalisering?

De introductie van system engineering bij Straal- en schildersbedrijf Feijenoord BV

In de eerste decennia na de oprichting in 1962 hield Straal- en Schildersbedrijf Feijenoord BV zich vooral bezig met onderhoudswerkzaamheden in het havengebied. Pas na de aanstelling van een medewerker van Rijkswaterstaat als directeur, zou Rijkswaterstaat de belangrijkste opdrachtgever worden. Om de opdrachten zo efficiënt mogelijk uit te voeren, werd een partnership met VolkerRail aangegaan. Hier maakte Feijenoord voor het eerst kennis met system engineering.

Wat is system engineering en wat kun je ermee bereiken?

Door system engineering hebben alle betrokken partijen tussentijds inzicht in de voortgang en worden inspectierapporten al gedurende het renovatieproces opgebouwd. Op deze manier kan tussentijds aangetoond worden dat aan de eisen uit het bestek wordt voldaan en kunnen betalingen sneller worden vrijgegeven. Rijkswaterstaat was na de eerste pilot erg enthousiast over het systeem en hierdoor kon het verder ontwikkeld worden.

Neem contact op

"Als Rijkswaterstaat niet tevreden is met alleen een vinkje en ze accepteren het niet, dan kom je dus niet verder."

Nico Burggraaf

"Is je project dus voor 30% gevorderd, dan betekent dit dat ook de rapportage voor 30% gereed is."

Nico Burggraaf

"Je hoeft niet alle losse documenten meer te verzamelen, want alle gegevens worden direct in het systeem gezet. Tijdsbesparing!"

Nico Burggraaf

“We willen niet alleen het verhaaltje aanbieden dat zij het in het systeem zetten, maar we willen er nu zelf ook mee gaan werken.”

Processen in kaart brengen met de hulp van system engineering

Werken met system engineering levert in eerste instantie een besparing van tijd op. Gegevens worden overzichtelijk opgeslagen en zijn altijd terug te vinden, zonder dat er kostbare tijd verloren gaat aan het opsporen van fysieke mappen. Daarnaast kunnen zowel de opdrachtgever als de uitvoerder de voortgang van het proces bewaken en waar nodig bijsturen.

De opdrachtgever heeft meteen inzicht in de voortgang

Op een tablet worden alle processtappen digitaal bijgehouden en de opdrachtgever kan dit op ieder moment inzien. Aan de hand van QR-codes worden rapporten, foto’s en metingen direct weggeschreven op de juiste plek in het systeem en kunnen de vereisten uit het bestek à la minute worden aangetoond.

Straal- en schildersbedrijf Feijenoord BV gaat met zijn tijd mee door digitalisering

Partnerbedrijf VolkerWessels draaide een succesvolle pilot met system engineering en ook voor Straal- en schildersbedrijf Feijenoord BV is het nu tijd om deze nieuwe werkwijze te integreren. De renovatie van de Waalbrug is het eerste renovatieproject waarbij Feijenoord volledig werkt met system engineering.

Inzicht in de bouwlocatie met behulp van het Bouw Informatie Model

Oude bouwtekeningen en de praktijk vertonen nog al eens verschillen. System engineering heeft daarom ook een Bouw Informatie Model opgenomen in het systeem. Met het Bouw Informatie Model wordt de bouwlocatie vooraf in driedimensionale beelden in kaart gebracht.

Neem contact op

De introductie van system engineering bij Straal- en schildersbedrijf Feijenoord BV

Feijenoord-Straal_De-introductie-van-system-engineering-bij-Straal--en-schildersbedrijf-Feijenoord-B13 nov In een land met zoveel water als Nederland, vinden we talloze bruggen en sluizen. Al deze objecten moeten zorgvuldig onderhouden worden, zodat ons wegennet en de vaarroutes goed bereikbaar ... lees verder
Scroll naar boven