“We zagen die werkmethode en we wilden daar graag in meegroeien,” vertelt Nico Burggraaf, directeur van Straal- en schildersbedrijf Feijenoord BV. Na een succesvolle pilot als “partner” van VolkerRail (VolkerWessels) gaat nu ook Feijenoord werken met system engineering. Wat is system engineering en wat is de toegevoegde waarde van deze digitalisering?
In de eerste decennia na de oprichting in 1962 hield Straal- en Schildersbedrijf Feijenoord BV zich vooral bezig met onderhoudswerkzaamheden in het havengebied. Pas na de aanstelling van een medewerker van Rijkswaterstaat als directeur, zou Rijkswaterstaat de belangrijkste opdrachtgever worden. Om de opdrachten zo efficiënt mogelijk uit te voeren, werd een partnership met VolkerRail aangegaan. Hier maakte Feijenoord voor het eerst kennis met system engineering.
Door system engineering hebben alle betrokken partijen tussentijds inzicht in de voortgang en worden inspectierapporten al gedurende het renovatieproces opgebouwd. Op deze manier kan tussentijds aangetoond worden dat aan de eisen uit het bestek wordt voldaan en kunnen betalingen sneller worden vrijgegeven. Rijkswaterstaat was na de eerste pilot erg enthousiast over het systeem en hierdoor kon het verder ontwikkeld worden.
Nico Burggraaf
Nico Burggraaf
Nico Burggraaf
Werken met system engineering levert in eerste instantie een besparing van tijd op. Gegevens worden overzichtelijk opgeslagen en zijn altijd terug te vinden, zonder dat er kostbare tijd verloren gaat aan het opsporen van fysieke mappen. Daarnaast kunnen zowel de opdrachtgever als de uitvoerder de voortgang van het proces bewaken en waar nodig bijsturen.
Op een tablet worden alle processtappen digitaal bijgehouden en de opdrachtgever kan dit op ieder moment inzien. Aan de hand van QR-codes worden rapporten, foto’s en metingen direct weggeschreven op de juiste plek in het systeem en kunnen de vereisten uit het bestek à la minute worden aangetoond.
Partnerbedrijf VolkerWessels draaide een succesvolle pilot met system engineering en ook voor Straal- en schildersbedrijf Feijenoord BV is het nu tijd om deze nieuwe werkwijze te integreren. De renovatie van de Waalbrug is het eerste renovatieproject waarbij Feijenoord volledig werkt met system engineering.
Oude bouwtekeningen en de praktijk vertonen nog al eens verschillen. System engineering heeft daarom ook een Bouw Informatie Model opgenomen in het systeem. Met het Bouw Informatie Model wordt de bouwlocatie vooraf in driedimensionale beelden in kaart gebracht.
“Feijenoord bestaat al sinds 1962, maar pas sinds de jaren ’80 houden we ons bezig met het conserveren van bruggen. Daarvoor richtte Feijenoord zich vooral op havenkranen.”
Een nieuw systeem vraagt een nieuwe werkwijze. Alle betrokken partijen moeten in staat zijn om met het systeem te werken. Hoe werkt system engineering en wat betekent dit voor de werkwijze van Straal- en schildersbedrijf Feijenoord BV?
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer